FAQ

 • Kakva podloga je namjenjena za bazen Fast Set?

Tvrda, ravna površina. Ne upotrebljavajte pijesak za ravnanje površine, jer nije dovoljno čvrst i pod pritiskom bazena bi propao. Tlo gdje ćete postaviti bazen radije iskopajte i poravnajte. Ne postavljajte bazen na svježe nasipanu zemlju, ploče, makadam ili asfalt. Tlo treba biti dovoljno čvrsto, da podnese težinu i pritisak vode. Blato, pijesak, asfalt te meka i rahla zemlja nisu dobre podloge za postavljanje bazena. Asfaltna podloga je dozvoljena, ali svakako treba paziti da bazen ne vučete po podlozi, jer se bazensko dno vrlo lako može oštetiti. Ako bazen postavljate na travu, preporučeno je da ispod bazena odstranite travu i druge biljke, jer u protivnom dolazi do odumiranja biljaka što uzrokuje neprijatan miris i sluz. Tvrdokorni korovi i agresivno grmlje mogu oštetiti bazen. Svakako osigurajte da su takve biljke dovoljno udaljene od bazena. Upotreba podloge ispod bazena pomaže zaštititi bazen od možebitnih oštećenja.

 • Kako znamo da je bazen na neravnoj podlozi?

Ako bazen na jednoj strani ima izbočinu, tlo nije ravno. Važno je da odmah ispraznite bazen te ga postavite na ravno tlo, jer u protivnom može doći do oštećenja bazena, prevrtanja, poplave, oštećenja imovine, čak i smrti. Bazen napunite po uputama. Ne rasipajte vodu i bazen pravodobno pomaknite i/ili izravnajte.

 • Može li moj bazen puniti služba za dostavu vode?

 Za punjenje bazena preporučamo upotrebu vrtnog crijeva sa niskom pritiskom vode. Ukoliko je potrebno bazen puniti cisternom, to jest službom za dostavu vode, uputno je najprije napuniti nekoliko centimetara, potom izravnati dno bazena. Službu za dostavu vode svakako upitajte može li regulirati pritisak vode, da biste spriječili možebitno oštećenje bazena. Pobrinite se da se punjenje bazena zaustavi na svakom oraku kako je navedeno u uputama za punjenje bazena. Bestway nije odgovoran za štetu nastalu zbog nepoštovanja uputa.

 • Do kojeg nivoa najviše puniti bazen?

 Bazen napunite do 80%, do donjeg dijela ruba na napuhavanje. Nikada ne punite bazen više od toga. Predlažemo da ostavite nešto prostora, jer se nivo vode diže ulaskom ljudi u bazen. Zbog upotrebe i isparavanja ponekad će trebati dopuniti bazen.

 • Bazen pušta, kako ga popraviti?

Za krpanje rupa na bazenu, nije ga potrebno prazniti. Samoljepljive podvodne zakrpe možete kupiti kod vešeg prodavača opreme za bazene. Za upotrebu na vanjskoj strani bazena upotrijebite priloženi komplet za krpanje. Za unutarnje rupice, očistite rupicu s unutarnje strane bazena i odstranite masnoće i alge. Od zakrpe izrežite dovoljno veliki okrugli komad koji ćete nalijepiti na rupicu pod vodom. Drugu zakrpu nanesite na na van jsku stranu radi dodatnog ojačanja. Ako je rupica na dnu bazena, nanesite zakrpu na nju i potom na to mjesto postavite težak predmet za dodatno učvršćivanje. Za rupice na rubu bazena, rub napuhnihe dok ne pronađete rupice gdje pušta, označite mjesto popravka i namijestite zakrpu. Kad ste namijestili zakrpu, ispustite zrak da smanjite pritisak. Kada je rub posve ispuhan i bazen ispražnjen, na zakrpu postavite uteg. Ako ste bazen krpali ispražnjen, sačekajte 12 sati prije punjenja.

 • Gdje kupiti rezervne filtre i kako često ih mjenjati?

Rezervni filtri za pumpu dostupni su u trgovini gdje ste kupili bazen. Ako nema tamo, prodaje ih večina trgovina, a ako ni u njima ne nađete, nazovite nas na naš telefon i pomoći ćemo vam naći najbližeg distributera. Filtar uloške mijenjajte svakih 14 dana, u skladu sa korištenjem bazena. Filtar provjerite barem jedanput tjedno, a po potrebi i češće i očistite ga sa mlazom vode pomoću nastavka za čišćenje kartonskih filtra i vrtnog crijeva. Zapamtite: prije kontrole filtar uloška pumpa mora biti isključena. Za kupovinu filtra možete posjetiti i internet stranicu www.bestway-service.com.

 • Koliko puta godišnje treba mijenjati vodu?

To ovisi od upotrebe bazena. Ovisno o tome koliko temeljito pokrivate bazen i kako dobro su uravnotežene kemikalije. Ako je voda pravilno održavana, voda bi cijelu sezonu trebala biti ispravna za kupanje. Svakako se obratite prodajnom mjestu koje prodaje kemikalije za bazene te se informirajte o upotrebi kemikalija i kako ih upotrebljavati za čistoću vode.

 • Treba li bazen spremati preko zime?

Da, bazeni koji nisu ukopani u zemlju, lako se pod teretom snijega i leda mogu oštetiti. Predlažemo da bazen rastavite najkasnije kada temperature dosižu oko 8°C /45°F. Bazen spremite na natkriveno mjesto sa temperaturom od 5°C / 41°F do 38°C / 100°F, svakako izvan dosega kemikalija, glodavaca i djece.

 • Boja bazena je izblijedila – zašto?

Pretjerana upotreba kemikalija lako može uzrokovati blijeđenje boje. Učinak je sličan blijeđenju kupaćih kostima, zbog čestog doticaja sa kloriranom vodom.

 • Koliko godina bazen traje?

U pravilu ne postoji točno određeneno ograničenje za upotrebu bazena. Poštivanjem uputa o montaži i održavanju svakako ćete produžiti trajnost vašega bazena; u suprotnom će trajnost biti kraća.

 • Da li se preporuča upotreba filtar pumpe sa Bestway bazenima?

Svakako! Upotreba pumpe je vrlo preporučljiva, jer održava čistoću vode.

 • Koje su najvažnije funkcije pumpe?

Najvažnija funkcija pumpe je održavanje čiste vode pomoću filtar nastavaka i pravilno upotrijebljenih kemikalija, te svakodnevna cirkulacija vode u bazenu.